Hissipyöräily Tahko Mountainilla

Tahko Mountain Bike Parkin tarkoituksena on palvella hissipyöräilijöitä mahdollisimman monipuolisesti. Siksi alueelta löytyy useita erilaisia ratoja ja reittejä, joista harrastaja saa vauhdista riippumatta paljon irti. Reittien joukossa on flow-reittejä, enskapätkiä sekä molempien yhdistelmiä. 

Flow-reitti tai kurvipätkä on koneella tehty reitti, jossa kallistettuja kurveja, hyppyreitä ja rollereita eli aaltokumpuja.

Enskapätkä tai enduroreitti on jalostamaton metsäpolku, jossa kivet on siirrelty pois reitiltä. Enskapätkä ei sisällä varsinaisia hyppyreitä, ainoastaan luonnollisia ylityksiä puutavarasta jne.

Bike Park on ollut olemassa jo vuosia, mutta reittien suunnittelu on hiljalleen ammattimaistunut ja reittejä tulee koko ajan lisää. Nykyisellään alueelta löytyy hissipyöräilijöille yhdeksän merkattua rataa, joista haastavuusjärjestyksessä kaksi on mustia, kaksi punaisia, kaksi sinisiä ja kolme vihreitä.

Kesän 2023 uutuus oli Mini Mountain -alue, jossa on kolme aloittelijoille sopivaa rataa. Yksi radoista on enskapätkä ja kaksi on flow-reittejä. 

Mikä hissipyöräily?

Hissipyöräily on harrastus, joka tarjoaa vauhdin hurmaa jokaiselle oman tason ja mieltymysten mukaan. Laskun jälkeen noustaan helposti hissillä ylös ja taas mennään!

Hissipyöräily on mainio tapa nauttia laskettelurinteistä kesällä. Laji on suuressa nousukiidossa, ja monet ovat päätyneet maastopyöräilystä hissipyöräilyn pariin.

Lajia on kutsuttu myös nimellä alamäkipyöräily. Kyse on täysin samasta lajista, mutta hissipyöräily on muodostunut viime vuosina kansantermiksi, kun hissit ovat yleistyneet rinteissä. 

Turvallista vauhdin hurmaa

Tahko Mountain Bike Parkin mäet ovat Suomen mittakaavassa varsin jyrkkiä ja pitkiä, mutta vauhdikkuuden ja hauskuuden ohella reittien suunnittelussa on huomioitu kaikkien harrastajien turvallisuus. Etenkin Mini Mountainin reiteillä pyritään kontrolloimaan vauhtia. Jotta vauhti ei pääse karkaamaan liian suureksi, reittiä viedään riittävästi poikittain eikä vauhdikasta kohtaa seurata tiukalla mutkalla.

Kaikki hyppyrit on mitoitettu vauhdin ja mutkien mukaisesti, eikä vauhdikasta laskuosuutta seuraa jyrkkä mutka. Näin vältytään turhilta äkkijarrutuksilta ja säilytetään laskun flow.

Pyöräilijä pystyy myös itse säätelemään vauhtiaan. Etenkin koneella tehtyjä reittejä voi ajaa hiljempaakin ja ajotaidon kasvaessa myös vauhti yleensä luontevasti kasvaa.

Hissipyöräilyä voi harrastaa kuka tahansa, ja lajin aloittaminen Tahko Mountainilla on hyvin helppoa. Etenkin Mini Mountain -alue soveltuu aloittelijoille erinomaisesti. Alueen reitit on suunniteltu niin, ettei vauhti pääse karkaamaan liian suureksi. Pyörät ja varusteet saa tarvittaessa helposti vuokrattua paikan päältä, joten aloittaakseen ei tarvitse omistaa mitään varusteita. 

Tahko Mountain hissipyöräilyä voi harrastaa myös ohjatusti. Ohjauksen tarkempi sisältö määräytyy paljolti harrastajan aiemman lajitaustan perusteella, mutta harjoituksissa ohjataan muun muassa oikeaoppista painopistettä, tasapainoa ja jarrun käyttöä. Vaikka tavallisen polkupyörän tuntisi kuin omat taskunsa, alamäessä on eri säännöt ja lainalaisuudet. 

Vaikka hissipyöräily on yksilölaji, se ei ole millään muotoa yksinäistä puuhaa. Harrastaja löytää halutessaan nopeasti ajokavereita ja pääsee osaksi lajiyhteisöä. Monet harrastajat viettävät aikaansa Tahko Mountainin alueella myös pyöriään laittaen ja hengaillen. Alueelta löytyy pyöränhuoltoa varten pyöränpumput, työkalupakki, monitoimityökalu sekä pyöränpesupaikka.

Aloita hissipyöräily, tutustu ja lue lisää Mini Mountainista täältä!

Lisätietoja esim. https://www.ski.fi/?s=alamäkipyöräily

Osta nyt